Karate voor de echte wereld

... Ik moedig jullie aan te spreken over de waarde van katatraining en wat het werkelijk leert aan een leerling. Te veel karateka's denken in termen van het gevecht enerzijds en kata voor de "vorm" anderzijds. Kata is het gevecht ... Volgens mij is het probleem dat veel van de werkelijke kennis dewelke kata ons tracht te leren obscuur is geworden door jaren van mythe en een verkeerd begrip bij de meeste instructeurs. ...

 

Mike Black Shorinji-ryu Renshinkan Gainesville, Florida, Verenigde Staten

Het zwaard werd beschouwd als de "ziel" van de samoerai en het lemmet was een vereerd object van schoonheid en dodelijke efficiëntie; een fusie tussen harmonie en functie. De Kissaki is de term voor de dodelijke scherp snijdende rand van de tip.

 

Kissaki-Kai Karate-Do werd opgericht door Vince Morris, nu 9de Dan op verzoek van senior zwarte gordels die gedesillusioneerd waren in wat "traditionele" karate scholen aanboden inzake "echte" gevechtstechnieken.De meeste karate scholen pochten dat ze kampioen waren van deze en gene competitie en dat waren ze ook; kampioenen in competitie, waar regels en regelgeving het gebruik van werkelijke, effectieve technieken in de "sport arena" verboden. En terecht, vermits deze technieken zeer gevaarlijk waren soms zelfs dodelijk wanneer op passende wijze uitgevoerd.

 

Kissaki-Kai neemt karate terug naar haar oorsprong, voorbij de populaire sportformules die gericht zijn op punten scoren, en met een hernieuwde focus op gevechtseffectiviteit. Het vertegenwoordigt de terugkeer van een op realiteit gebaseerd systeem van zelfverdediging en persoonlijke ontwikkeling en dewelke dateert van voor de moderne competitievormen van krijgskunsten. Kissaki-Kai vindt haar oorsprong in doorgedreven effectieve gevechtssystemen die werden beoefend in een tijd waarin het vermogen of je leven te verdedigen indien nodig, een prioriteit was.

© 2015 by Boris Deraeve

IMG_0529